Nemzetközi kapcsolataink

Kutatócsoportunk nemzetközi kapcsolatairól, előkészítés alatt álló, formálódó nemzetközi együttműködéseiről olvashat itt.

Dr. Karen Guldberg

a Birminghami Egyetem ‘School of Education’ Autizmus Edukációs és Kutatási Központjának (Autism Centre for Education and Research; ACER) igazgatója. Előzetes kapcsolatfelvétel és egyeztetések után kutatócsoportunk képviselői személyesen találkoztak Karen Guldberg-gel. A találkozón részletesen megvitatták a MASZK koncepciót s, ennek kapcsán további együttműködéseket terveznek, az egyeztetések ezekről jelenleg is folynak.

Dr. Joseph Mintz

senior lecturer a világ vezető felsőoktatási intézményében az oktatás területén (QS rangsor, 2021), a University College London Institute of Education-ben. Együttműködésünknek hosszú múltja van, s egy nemzetközi projekttel kezdődött, amelynek keretében autizmussal élő tanulóknak fejlesztettünk támogató-fejlesztő applikációt (HANDS projekt, 2008-2012). Nemrégiben újra intenzívebbé tettük kapcsolatunkat Dr. Mintz-cel. Az együttműködés új potenciális területei merültek fel, elsősorban olyan oktatási kutatásmódszertanok kapcsán, melyek az autizmussal és más sajátos oktatási igényekkel kapcsolatosak.

Prof. Valsamma Eapen

a New South Wales Egyetem (Sydney) Gyermek- és Ifjúságpszichiátriájának vezetője, a QoLA autizmus-specifikus életminőséget mérő eljárás fejlesztő kutatója, több ausztrál autizmus ellátást befolyásoló program aktív kutatója. Előzetes kapcsolatfelvétel és egyeztetések után kutatócsoportunk képviselői személyesen találkoztak Prof. Valsamma Eapen-nel. A találkozón részletesen megvitatták a MASZK koncepciót s ennek kapcsán további együttműködéseket terveznek, az egyeztetések jelenleg is folynak. Kutatócsoportunk továbbra is aktívan együttműködik a proefsszor asszonnyal és az általa vezetett, hét országból álló (Ausztrália, Egyesült Királyság, Magyarország, Malájzia, Románia, Spanyolország és Szingapúr) szakmai-kutatói teammel, melynek keretében - a MASZK kutatócsoport hazai eredményeit is integrálva - közös publikáció született. A közeljövőben további, új kutatási együttműködések várhatóak. 
Prof. Eapen munkásságáról ITT olvashat részletesen.

Dr. Ryan O. Kellems

a Brigham Young Egyetem (Utah, USA) munkatársa, associate professor. Érdeklődési területe szorosan kapcsolódik Kutatócsoportunk tevékenységéhez: az autizmus, az oktatás és a digitális technológiák állnak a középpontjában. Kapcsolatunk újkeletű, de máris számos konkrét együttműködés körvonalazódott, elsősorban kutatásmódszertanok és az autizmussal élő tanulókat segítő digitális módszertanok kapcsán. Kellems professzor 2022. tavaszán várhatóan Kutatócsoportunk vendége lesz Fulbright ösztöndíjjal. Kutatócsoportunk vezetőjével, Dr. Győri Miklóssal és két szerzőtársukkal közösen írt publikációját ITT találja.